sobota, 30 marca 2013

~ Ryba po japońsku.


W śniadaniowym poście kilka osób poprosiło o przepis na tę rybkę, więc chętnie się nim z Wami podzielę.Pojawia się u nas na wszelkie święta i spotkania rodzinne. Goście zawsze wychodzą prosząc o przepis, co oznacza, że jest naprawdę smaczna. Jeśli jesteś fanem połączenia smaku 
słodko-kwaśnego to ten przepis z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.
Warto także nadmienić, że znakomicie smakuje na ciepło, jak i zimno. Naprawdę polecam :) 

Potrzebujesz:
1 kg filetów (morszczuk lub mintaj)

Zaprawa do smażenia:
*3/4 szklanki wody
*5 łyżek mąki
*1 płaska łyżeczka wegety
*1 jajko

Filety obtoczyć w zaprawie i usmażyć na tłuszczu.

Dodatki:
*1 słoiczek papryki konserwowej
*1 słoiczek ogórków konserwowych
*3 cebule

Wszystko pokroić w kosteczkę.

Zalewa:
*1 szklanka wody
*1/2 szklanki oleju
*3 łyżki octu
*1/3 szklanki cukru
*1 słoiczek koncentratu pomidorowego
*ketchup do smaku

Wszystkie składniki zalewy zagotować. 
Rybę i dodatki układać warstwami i zalać gorącą zalewą.
  
Smacznego!


Kochani, nie wiem o której jutro tutaj zajrzę, więc pragnę złożyć Wam życzenia już dziś.
Na nadchodzące Święta Wielkanocne życzę Wam spokoju ducha, dużo zdrowia, mile spędzonego czasu w gronie rodzinnym, odpoczynku, radości, dużo smakołyków na świątecznym stole, smacznego jajka i mokrego dyngusa. :)


12 komentarzy:

  1. u mnie robi sie rybke po grecku;D ale fajny przepis japoński;D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że dodałaś przepis :) na pewno wypróbuję, bo bardzo mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przed chwilą jadłam obiad, ale patrząc na te zdjęcia znów zgłodniałam :)
    pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, po japońsku? takiej nie znam :D a brzmi i wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli robimy z bardzo podobnego przepisu! :)

    Zatem zdrowych świąt, pachnących ciastem i w gronie rodziny :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię na bank! :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda ta rybka!
    Wesołych Świąt Tobie również ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. nie lubię słodko kwaśnych połączeń, za rybami w zasadzie nie przepadam, ale pozwolę sobię pokazać przepis komuś kogo zainteresuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Tobie również wesołych świąt :)
    a rybka wygląda smacznie choć i tak nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie ,że dodałaś ten przepis - ryba pewnie pycha ;D zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu jesteś :)