niedziela, 17 lutego 2013

Jabłecznik z budyniem, któremu się nie oprzesz.. :)

Tata miał ochotę na jabłecznik, ja na coś z budyniem, więc czemu nie połączyć tego w całość?
Jeśli jesteś wielbicielem wszelkich jabłeczników/ szarlotek i lubisz budyń, to ten przepis z pewnością  jest dla Ciebie. 
Miałam czekać do wieczora, ale może ktoś skusi się wcześniej do popołudniowej kawki :)
Szczerze polecam, u mnie nie ma już połowy blaszki :)

Inspirowałam się tym przepisem.

Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 1 kostka margaryny (lub masła)
* szklanka cukru +3łyżki do budyniu
* 2 jajka
* szczypta soli
* czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 małe budynie śmietankowe 
(lub jeden duży)
* 3 szklanki mleka
* 1,5 kg jabłek
* cukier waniliowy
* cynamon
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną 
i dodać utarte jajka, a następnie wszystko razem zagnieść. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części.* Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszce.  Kolejno wyłożyć starte* i odciśnięte z soku jabłka, posypać cynamonem i położyć warstwę budyniową* ( ugotowaną z 3 szklanek mleka z 3 łyżkami cukru). Na koniec rozwałkować pozostałą część ciasta, wyłożyć ją na wierzchu i porobić dziurki widelcem. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


* Drugą z warstw można zamrozić w  kawałkach i następnie zetrzeć na tarce lub bez mrożenia 
"skubać palcami".
* forma jabłek według uznania, możesz: pokroić w talarki, kostkę lub ugotować mus
*warstwa budyniowa powinna być gorąca, bo jak wystygnie to za bardzo zgęstnieje 




11 komentarzy:

  1. Cudowny jabłecznik. MAsz rację trudno mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto już nie tylko za mną chodzi, ale wręcz mnie goni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znak, że trzeba wreszcie je zrobić ;-)

      Usuń
  3. Uwielbiam szarlotki, porwę Ci kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie się prezentuje, musi być naprawdę smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za jabłecznikami ano szarlotkami ale na coś takiego bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  6. z budyniem ? omomom ! genialnie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu jesteś :)